Zelf compost maken?

Veel mensen scheiden tegenwoordig hun afval, dit doen zij voornamelijk door verschillende vuilniscontainers die zij aan huis hebben staan, hier sorteren zij GFT, plastic en het overige afval van elkaar. Daarnaast wordt papier vaak apart opgehaald en kunt u bij de glasbak uw glazen afvalproducten afleveren.

Maar wist u dat u veel meer kunt doen met sommige afvalstoffen?

Zo kunnen kinderen met plastic en papier afval leuke knutselwerkjes maken, of kunt u handige huishoudelijke artikelen maken.

Maar deze pagina is gemaakt voor het afval uit de GFT bak, hiervan kunt u namelijk compost maken! Dat is niet alleen heel nuttig voor in de tuin, maar ook ontzettend leerzaam voor uzelf én voor kinderen!

Maar wat is compost nu precies?

Compost ontstaat wanneer organisch materiaal zichzelf afbreekt. Dit wordt gedaan door micro organismen. Wanneer het materiaal wordt afgebroken blijft er een soort brokkelige grond over, dit is compost.

Het leuke aan compost is dat het super handig is voor de tuin! Doordat het bestaat uit organisch materiaal is het namelijk een hele goede en natuurlijke bodemverbeteraar! Dit betekent dat de structuur en het voeding niveau van uw tuin worden verbeterd waardoor planten er beter zullen groeien. Dit kunt u bijvoorbeeld over uw tuin uitstrooien, het met de bodem mengen of, als u liever planten in potten houdt dit door het potgrond heen mengen. Ook al is dit potgrond dan niet eens meer nodig, want een plant kan prima groeien in compost.

Wanneer u zelf geen tuin heeft kunt u er altijd voor kiezen om het in een park of bloemenbed uit te strooien, of zelfs aan een kennis te geven die dit goed kan gebruiken!

Hoe maak je een composthoop?

Het leuke aan compost maken is dat het heel erg leerzaam is, maar ook absoluut niet moeilijk!

Om u alvast op weg te helpen verkopen wij een handige compostzak. Wij hopen uiteindelijk ons assortiment uit te breiden met nog meer leuke compost producten.

Om te beginnen start u met een laag dode bladeren deze mogen best nog wat nat zijn, maar aan de droge kant is het beste. Zelf heb ik de bladeren gemengd met wat grond om het een goede start te geven. Erna kan het composteren beginnen.

Hieronder vindt u een lijstje met producten die het beste op de composthoop gedeponeerd kunnen worden, andere producten kunnen hier ook aan worden toegevoegd, maar let erop dat er een goed evenwicht blijft tussen "natte" en "droge" producten.

Het is belangrijk om de vochtigheid van de composthoop in de gaten te houden, hiervoor kunt u af en toe wat water toevoegen als het te droog is, of meer lucht toelaten wanneer dit te nat is.

Zet de composthoop op een schaduwrijke plek(zo gaat het minder stinken en droogt het minder uit), minimaal enkele meters van een natuurlijke waterbron vandaan (zodat er geen afvalstoffen in dit water terecht komen.) Zorg ervoor dat u elke week de hoop een keer husselt met bijvoorbeeld een schep of stok. Dit zorgt ervoor dat de afvalstoffen goed worden opgenomen, maar ook dat de hoop niet te droog of te nat wordt doordat het zo goed kan doorluchten. Zorg ook altijd dat wanneer u de compost wilt gebruiken, dat u een gedeelte van minimaal 1/4e op de compoststapel laat liggen, zo zorgt u ervoor dat het composteringsproces goed op gang blijft.

Wat mag op de composthoop?

Er zijn twee soorten gft afval die op de composthoop mogen. dat zijn droge en natte afvalstoffen. Droge afvalstoffen zijn bijvoorbeeld takjes en droge bladeren, voorbeelden van natte afvalstoffen zijn fruitrestanten en gemaaid gras. Het moet een goede balans van ontstaan zodat de compost hoop niet te droog en niet te nat wordt. Zorg er dus altijd voor dat de afvalstoffen hier evenwichtig in worden verwerkt.

Op de composthoop mogen:

- papier zonder inkt

- gesnipperd hout of zaagsel

- uitwerpselen van kleine planteneters (zoals knaagdieren en vogels)

- tuinafval

- resten van huisplanten

- resten van groente en fruit (ongekookt)

- ongekookt voedsel

- gebroken eierschalen

Dit mag niet op de composthoop:

- uitwerpselen van vleeseters (zoals honden en katten)

- aardappelschillen

- zieke planten

- onkruid

- aardappelschillen

- papier met inkt

- grote hoeveelheden schillen van citrusvruchten

- gekookte voeding

- vlees of vis producten