Bloem Bommen

Bloembommen zijn een soort ronde "bommetjes" kleine balletjes, ze bestaan onder andere uit aarde, een voedingsstof en zaden. Wat je voor zaden in zo'n bloembom doet is heel variërend, je kunt er eigenlijk van alles in doen. Wanneer de bom klaar is kun je deze op verschillende plekken uitgooien, zoals in een bos, park, grasstrook of in je eigen achtertuin. Wanneer het erg droog is kun je er zelf wat water overheen gieten zodat het een goede start krijgt, maar anders zal regen hier zelf voor zorgen. Uiteindelijk groeien de bommen uit tot een mooi hoekje met bloemen.

Het voordeel aan deze bloembommen is dat ze makkelijk te maken zijn en ontzettend goed zijn voor de natuur! Je kunt zo'n bom namelijk overal gooien en wanneer ze niet worden weggehaald zullen ze goed groeien.

Wij als Reuze Groen vinden de bloembommen hierom ook een fantastisch voorbeeld van het makkelijk zorgen voor onze natuur. Wij maken hierom zelf ook bloembommen, onze bommen bevatten zaden die aantrekkelijk zijn voor insecten, en dan voornamelijk bijen en vlinders!

U krijgt zo'n bom bij de meeste bestellingen die u plaatst, zo hopen wij de uitstoot van het transport van uw bestelling te compenseren. U kunt de bom overal uitstrooien zodat u de natuur kunt voorzien van een stukje speciaal voor insecten zodat deze diertjes niet ten onder zullen gaan aan onze co2 uitstoot en de verdwijning van de natuur.

Zelf bloembommen maken?

Het maken van bloembommen is niet alleen goed voor de natuur en gemakkelijk te maken, het is ook nog eens ontzettend leuk om te doen!

Hieronder leest u precies wat u nodig heeft om de bommetjes zelf te maken!

Voor 10 tot 20 stuks:

  • 4 eetlepels bentoniet of rode klei
  • 5 eetlepels compost of potgrond
  • bloemenzaadjes (zaad groot: 2 theelepels, zaad klein: 1/2 theelepel) De beste zaadjes zijn wilde bloemen die goed zijn voor insecten
  • 2 theelepels chilipoeder

Waarom deze ingrediënten?

De bentoniet of rode klei is bedoeld om de bommen goed bij elkaar te houden. bentoniet kunt u het beste gebruiken wanneer u de bommen snel wilt gebruiken, als u ze wat langer wilt bewaren raad ik het gebruik van rode klei aan.

De compost of potgrond geeft de zaden een goede start, ook op moeilijke plekken en is voorzien van voedingstoffen. Je kunt veel huis tuin en keuken compost gebruiken, denk hierbij vooral aan koffieprut of gebruikte theeblaadjes!

Bloemenzaadjes zijn een onmisbaar onderdeel van de bommen! Zelf zou ik wilde bloemen zaden, gespecialiseerd op insecten aanraden zodat de natuur hier volledig van kan profiteren. Maar je kunt de bommen ook maken met andere mooie bloemen voor in de achtertuin.

De chilipoeder kunt u weglaten indien u dit niet in huis heeft. Maar het is een zeer goede toevoeging van de bommen. Het houdt namelijk ongewenste beestjes op afstand zodat zij de zaden en opkomende bloemen niet op zullen eten. hiervoor kunt u gewone chilipoeder gebruiken uit de supermarkt.

Het maken van de bommen

Voor het maken van de bommen heeft u een lepel, kom, water en lege eierendoos nodig.

U begint bij het combineren van alle droge ingrediënten en mengt deze licht door elkaar.

Hierna voegt u druppelsgewijs wat water toe totdat het mengsel goed aan elkaar plakt maar zeker niet te nat is.

Nu kunt u er bommetjes van draaien, dit is het beste te doen met de handen. Voor bommen met grote zaden kunt u ze het beste 3cm groot maken, met kleine zaden is 2cm al genoeg. Tijdens het draaien van de zaden kun je ze eventueel wat geluk toewensen, dat is vooral leuk voor de kinderen.

Bewaar de bloembommen nu 3 dagen lang op een droge plaats in de dichte eierendoos. Zo worden ze droog en stevig.

Het is mogelijk dat enkele zaden al beginnen te ontkiemen, dit is geen enkel probleem en is afhankelijk van vele factoren zoals temperatuur, droogte en het soort zaad. De tip is hier dan wel de bommen sneller uit te gooien zodat de gekiemde zaden snel kunnen groeien.

Tip: Het maken van bloembommen is ontzettend leuk om te doen op een kinderfeestje. Hiervoor hopen wij in de toekomst ook pakketten te verkopen.